UPTGT English – Quiz 2

Download English E Classes App to solve this practice set in Online Test mode.

Read the question and select the most appropriate answer:

Q1. Which of the following statement is not true of ‘Areopagitica’?
a. It was published in 1644
b. It argues for the liberty of Unlicensed Printing
c. It pleads for British privileges regarding Free Trade
d. It is speech addressed to the parliament of England

Q2. Identify the correctly spelled word.
a. Phalegmatic
b. Phlegmatic
c. Phelegmatic
d. Phailegmatic

Q3. The murmurous haunt of flies on summer leaves. The figure of speech is
a. Simile
b. Metaphor
c. Onomatopoeia
d. Hyperbole

Q4. What is ‘L Allegro’ companion piece called?
a. Lamia
b. Il Penseroso
c. Hyperion
d. Thyrsis

Q5. “Bliss was it in that dawn to be alive, But to be young was very heaven.” This occurs in a poem by:
a. William Wordsworth
b. S T Coleridge
c. Lord Byron
d. P B Shelley

Q6. A Shakespearean sonnet has the following rhyme scheme.
a. abba abba cdcdcd
b. abab bcbc cdcd ee
c. abab cdcd efef gg
d. abba abba cdcd ee

Q7. The age of romanticism was
a. 1800-1850
b. 1770-1850
c. 1760-1820
d. 1771-1832

Q8. What is blank verse?
a. It has a metre but no rhyme
b. It has no metre and no rhyme
c. It has a rhyme but no metre
d. None of the above

Q9. The first successful novel of John Galsworthy was
a. The Man of Property
b. Fraternity
c. Silver Box
d. Strife

Q10. They were statesmen accustomed _____ the management _____ great affairs
a. of, to
b. in , to
c. to, of
d. with, in

Passage: Critical reading is a demanding process. To read critically, you must slow down your reading and, with pencil in hand, perform specific operations on the text. Mark up the text with your reactions, conclusions, and questions. When you read, become an active participant.

Q11. This paragraph best supports the statement that
a. critical reading is a slow, dull, but essential process.
b. the best critical reading happens at critical times in a person’s life.
c. critical reading requires thoughtful and careful attention.
d. critical reading should take place at the same time each day

Q12. Change into indirect speech.
“I hope you’ll have a good journey.” I said. I also said, “Good bye”.
a. I bade good bye and hoped that he would have a good journey
b. I said that I hoped with good bye that he will have a good journey
c. I was hopeful that he will have a good journey and bade him good bye
d. I said him good bye and wished him a good journey

Q13. In which of the following options has the voice been correctly changed?
Her neighbors laughed at her.

a. She was laughed by her neighbors.
b. She was laughed at by her neighbors.
c. She has been laughed by her neighbors.
d. She is laughed at by her neighbors.

Q14. There was a passage _____ the two houses.
a. among
b. with
c. between
d. into

Q15. ‘Comic Relief’ implies –
a. The interval in the play of film
b. A hilarious comedy
c. Short humorous episode interrupting a tragedy
d. The effect of catharsis

Q16. To use another person’s thoughts, writings as one’s own is called-
a. Plagiarism
b. Pantheism
c. Syllogism
d. Parody

Q17. When according to Wordsworth do the daffodils ‘flash upon his inward eye’?
a. When he is in jocund company
b. When he is in a vacant and pensive mood
c. When he is on his wanderings
d. When he is asleep and dreaming

Q18. ‘Hermia’ is a character in
a. Romeo and Juliet
b. Two gentlemen of Verona
c. Merry Wives of Windsor
d. Midsummer Night’s Dream

Q19. In William Shakespeare drama ‘Hamlet’, who said this ‘a dream itself is but a shadow’?
a. Bernardo
b. Francisco
c. Horatio
d. Hamlet

Q20. Which romantic poet coined the famous phrase ‘spots of time’?
a. John Keats
b. William Wordsworth
c. S. T. Coleridge
d. Lord Byron

Q21. What is the subtitle of the play ‘Twelfth Night’?
a. Or, What is you Will
b. Or, What you Will
c. Or, What you Like It
d. Or, What you Think

Q22. ‘Hypothetical’ means
a. practical
b. philosophical
c. sensitive
d. supposed

Q23. What kind of sentence is the following?
He confessed that he has committed the crime.
a. Complex
b. Compound
c. Simple
d. None of these

Q24. ‘Deviate’ is the antonym of
a. obliviate
b. break
c. concentrate
d. follow

Q25. Which of the following sentence is in Future Imperfect Tense?
a. He has stolen my pen
b. She came late today
c. I shall kill him
d. Mrs. Das will soon be visiting us.



Answers:

1-c, 2-b, 3-c, 4-b, 5-a, 6-c, 7-a, 8-a, 9-a, 10-c, 11-c, 12-a, 13-b, 14-c, 15-c, 16-a, 17-b, 18-d, 19-d, 20-b, 21-b, 22-d, 23-a, 24-c, 25-d

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s