Spot the Error – Practice Set 2

Find the Errors Practice Set 2

Direction: In each of the questions, there are 4 sentences or parts of sentences that form a paragraph. Identify the sentence/s or part/s that is/are correct in terms of grammar and usage and choose the answer accordingly.

(1). I. The NHRC has directed to the State government
II. to take utmost care to see that the families of the deceased
III. are suitably compensated
IV. by ways of monetary relief, without any delay.

A. II and III
B. I, II and III
C. I, III and IV
D. I and III
E. No error

(2). I. To be fair, the RBI showed great regulatory forbearance
II. in allowing lenders to work out
III. remedies for genuine cases
IV. which faced a business cycle downturn.

A. Only III
B. I, II and IV
C. III and IV
D. I and III
E. No error

(3). I. Indians and ‘Indian National Anthem’
II.being adjudged as the best by UNESCO
III. are probably the most common fake news
IV. going around the Internet.

A. Only IV
B. II and IV
C. III and IV
D. I, III and IV
E. No error

(4). I. With our demographic spread
II. there has been an urgent need
III. to codify
IV. what is permissible social behaviour.

A. III and IV
B. I and III
C. I, III and IV
D. I, II and IV
E. No error

(5). I. With a higher number of people with TB being tested
II. from drug resistance, the percentage with resistance
III. to the drug rifampicin alone more than doubled
IV. to 0.58 million in 2016 over the previous year.

A. Only IV
B. II, III and IV
C. I and IV
D. I, III and IV
E. No error

(6). I. Along with recapitalisation of public sector banks,
II. the Central Government announced a huge roads project, which will help scale up
III. public spending of infrastructure and
IV. boosts job creation and growth.

A. I and II
B. II and III
C. II and IV
D. Only IV
E. No error

(7). I. The Supreme Court’s direction that within three months
II. there should be at least two special deposition centres for every high court’s jurisdiction
III. is a positive step towards to ensure
IV. a conducive and protective atmosphere for vulnerable witnesses.

A. I and IV
B. II and III
C. I, II and III
D. I, II and IV
E. No error

(8). I. India’s Under-17 players got the sort of
II. exposure and opportunity
III. that they would
IV. not otherwise have.

A. Only I
B. Only IV
C. I and IV
D. III and IV
E. No error

(9). I. Just right before starting the tour, the US Secretary
II. gave a speech on India-US ties that was
III. so broad as it was deep, talking of the road ahead
IV. together for the next 100 years.

A. Only I
B. I, II and III
C. I and III
D. I and IV
E. No error

(10). I. The terrorist attack in New York confirms fears that
II. terrorism, especially in West, is becoming
III. more decentralised, with individuals radicalised by
IV. terrorist ideology taking up arm on their own.

A. I and IV
B. Only II
C. II and IV
D. I, II and IV
E. No error


Answers: 1-A, 2-E, 3-A, 4-B, 5-D, 6-C, 7-B, 8-E, 9-C, 10-C


Explanations:
1.Fragment I: The NHRC has directed to the State government
In this fragment the usage of the preposition ‘to’ right after the verb ‘directed’ is not required as the verb ‘direct’ takes an object immediately after it.
Correct fragment: The NHRC has directed the State government
Fragment IV: by ways of monetary relief, without any delay.
Here, the plural case of the noun ‘way’ is ungrammatical as the sentence is referring to only one way; monetary relief.
Correct fragment: by way of monetary relief, without any delay.
Rest of the fragments are absolutely correct.
Option A is hence the correct answer.

2.All the fragments are grammatically correct. The sentence, therefore, has no error.
Option E is hence the correct answer.

3.Fragment I: Indians and ‘Indian National Anthem’
In this fragment, the definite article ‘the’ must precede the phrase ‘Indian National
Anthem’.
Correct fragment: Indians and the ‘Indian National Anthem’
Fragment II: being adjudged as the best by UNESCO
The verb ‘adjudged’ doesn’t take ‘as’ after it so usage of it is erroenous here.
Correct fragment: being adjudged the best by UNESCO
Fragment III: are probably the most common fake news
The usage of the plural verb ‘are’ must be replaced by ‘is’ to make this fragment grammatically correct.
Correct fragment: is probably the most common fake news
The fragment IV is absolutely correct.
Option A is hence the correct answer.

4.Fragment II: there has been an urgent need
The phrase ‘an urgent need’ implies that the tense has to be the present one. The correct verb will be ‘is’ instead of ‘has been’.
Correct fragment: there is an urgent need
Fragment IV: what is permissible social behaviour.
As it is not an interrogative sentence, the clause will be in affirmative form.
Correct fragment: what permissible social behaviour is.
The rest of the fragments are correct.
Clearly, option B is the correct answer.

5.Fragment II. from drug resistance, the percentage with resistance
Here, the usage of the preposition ‘from’ is erroneous. People are tested for drug resistance and not from drug resistance.
Correct fragment: for drug resistance, the percentage with resistance
The rest of the fragments are correct.
Option D is hence the correct answer.

6.Fragment III: public spending of infrastructure and
‘On’ will be a better preposition here in place of ‘of’ after the word ‘spending’.
Correct fragment: public spending on infrastructure and
Fragment IV: boosts job creation and growth.
As we can see that the tense used here is the future tense (refer to fragment II), the
verb ‘boosts’ has to be in the preset form to agree with the tense.
Correct fragment: boost job creation and growth.
The other two fragments are correct and thus have no error in them.
Option C is the correct answer.

7.Fragment II: there should be at least two special deposition centres for every high court’s jurisdiction
Instead of ‘for’, ‘under’ would be a better preposition here in the context.
Correct fragment: there should be at least two special deposition centres under every high court’s jurisdiction
Fragment III: is a positive step towards to ensure
A gerund must follow after the preposition ‘towards’.
Correct fragment: is a positive step towards ensuring
The other two fragments are absolutely correct.
Clearly, option B is the correct answer.

8.The sentence is absolutely correct and thus has no error in it.
Option E is hence the correct answer.

9.Fragment I: Just right before starting the tour, the US Secretary
Usage of both ‘just’ and ‘right’ brings redundancy in the sentence as both mean the same.
Correct fragment: Just right before starting the tour, the US Secretary
Fragment III: so broad as it was deep, talking of the road ahead
As the sentence is in affirmative, ‘as … as’ must be used for comparison of positive degree.
Correct fragment: as broad as it was deep, talking of the road ahead
No other fragment has an error.
Evidently, option C is correct.

10.Fragment II: terrorism, especially in West, is becoming
The definite article ‘the’ must precede the word ‘West’ as in the context the West refers to various nations, depending on the context, most often including at least part of Europe.
Correct fragment: terrorism, especially in the West, is becoming
Fragment IV: terrorist ideology taking up arm on their own.
The correct idiom is ‘take up arms’ and not ‘take up arm’.
Correct fragment: terrorist ideology taking up arms on their own.
The rest of the two fragments are absolutely correct.
Option C is hence the correct answer.

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s