TGT/PGT English – Practice Set 1 (DSSSB / KVS/ NVS)

This practice set is beneficial for candidates who are preparing for TGT English or PGT English upcoming exams for DSSSB, KVS, NVS, HTET, RPSC etc.

Literature

1. Which novelist contributed to the novels of sea life and made them a memorable experience of reading?
a. Rudyard Kipling
b. Joseph Conrad
c. George Robert Gissing
d. George Moore

2. Who among the following novelists pioneered science fiction at the beginning of the twentieth century?
a. Samuel Butler
b. John Masefield
c. HG Wells
d. John Davidson

3. Which book of T S Eliot contains non-dramatic poetry?
a. Little Gidding
b. The Dry Salvages
c. Ash Wednesday
d. Four Quartets

4. Arundhati Roy’s debut novel ‘The God of Small Things’ was published in:
a. 1998
b. 2000
c. 2001
d. 1997

5. Bhabani Bhattacharya was awarded the Sahitya Akademi Award (1967) for his famous novel:
a. A Goddess Named Gold
b. Shadow from Ladakh
c. So Many Hungers!
d. Music for Mohini

Vocabulary

6. John is an ___ character.
a. benign
b. amorous
c. aquaplane
d. retrofit

7. Margaret Mead is a ___ anthropologist.
a. corpse
b. credible
c. amiable
d. anxieties

8. The results of the tests showed the tumor to be ___.
a. benefactor
b. benign
c. incredible
d. joy

9. Man is a ___.
a. aquarium
b. credible
c. carnivore
d. impulsion

10. The security guard had to identify the ___.
a. reincarnation
b. corpse
c. aquamarine
d. stance

Grammar

11. Choose the option that best expresses the meaning of the highlighted idiom/phrase:
Anil: How did the election go?
Sunil: Very exciting till the last minute. Our candidate proved to be a dark horse.

a. The candidate is not popular but won.
b. His candidate lost the election, though he was expected to win.
c. The candidate backed out at the last minute.
d. The candidate is popular and won.

12. Out of the following options, choose the correct form of verb that is in agreement with the subject for the given sentence:
‘A Tale of Two Cities’, __ a wonderful book to read.

a. are
b. were
c. is
d. have been

13. Out of the following options, choose the most appropriate tense that best fills in to complete the given sentence:
This year, our cricket team __ all the matches played on the Indian soil.

a. will win
b. was winning
c. wins
d. has been winning

14. Choose the appropriate adverb clause from the options to complete the given sentence.
He was very pleased __________.

a. which you passed
b. which you had passed
c. that you passed
d. that you who passed

15. Out of the following four options, choose the incorrect sentence:
a. Rohit is a charmer and you can find him selling newspapers on M G Road from 8:00 a.m. every morning.
b. Diabetes, a leading cause of heart problems, does not allow people to make it to the hospital in time after a heart attack.
c. Symbiosis Institute is India’s premier approved business school.
d. Nehru’s vision continued to light up the entire nation even today.

Teaching Aptitude

16. Which method is most suitable to study communication process among students?
a. Case Study
b. Systematic Observation
c. Experimental Method
d. Introspection

17. Basic education became a major initiative because of the efforts of:
a. Dr. Radhakrishnan
b. Dr. Rajendra Prasad
c. Mahatma Gandhi
d. Rabindranath Tagore

18. With smaller classes, teachers are much more able to _______.
a. Go slow while teaching
b. Narrate more personal experiences
c. Adapt instruction to individual differences among students
d. Make use of the extra space for extra-curricular activities

19. While engaging in a task, the child gets bored. This is a sign of:
a. the task requiring a professional approach.
b. the task becoming mechanically repetitive.
c. the child not being intelligent.
d. the child being incapable of learning.

20. Educational Psychologists are more concerned with the learning in ____.
a. Formal environment
b. Informal environment
c. Physical environment
d. Social environment

Answers : 1-b , 2-c, 3-d, 4-d, 5-b, 6-b, 7-b, 8-b, 9-c, 10-b, 11-a, 12-c, 13-d, 14-c, 15-d, 16-b, 17-c, 18-c, 19-b, 20-a

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s