Most Important Questions on Tenses – Practice Set 1

1. Last Saturday, my father _____ that his dinner suit was too small, so now he _____ a strict diet.
A) has discovered / followed
B) discovers / was following
C) discovered / is following
D) was discovering / has followed
E) has been discovering / will follow

2. Helen _____ her driving test five times so far without success, but she _____, yet.
A) takes / isn’t giving up
B) has taken / hasn’t given up
C) was taking / didn’t give up
D) is taking / doesn’t give up
E) took / wasn’t giving up

3. Most of the time, John and his friends _____ football matches at their local coffee, but this Saturday, they _____ to the stadium, and so they’re all very excited.
A) watch / are going
B) have been watching / go
C) are watching / have gone
D) were watching / went
E) have watched / were going

4. Kate _____ a vegetarian for eleven years now, and she _____ meat at all during this time.
A) is / isn’t eating
B) has been / wasn’t eating
C) is / doesn’t eat
D) has been / hasn’t eaten
E) was / didn’t eat

5. Last year, Richard _____ his bicycle to work everyday, but he _____ the bus since the accident.
A) rides / takes
B) has ridden / is taking
C) rode / has been taking
D) was riding / took
E) is riding / has taken

6. I _____ glasses when I was younger, but now I _____ contact lenses.
A) was wearing / have had
B) have worn / am having
C) have been wearing / had
D) wear / was having
E) wore / have

7. About a month ago, I _____ a brochure about your hotel, but I _____ it yet.
A) request / didn’t receive
B) have requested / am not receiving
C) was requesting / wasn’t receiving
D) requested / haven’t received
E) have been requested / don’t receive

8. The conditions in our office _____ more and more unbearable, so quite often recently I _____ quitting it and looking for a new job.
A) have got / was considering
B) was getting / am considering
C) are getting / have considered
D) have been getting / consider
E) get / considered

9. Because I _____ a long way from my work, I _____ lots of time going to and from work.
A) live / waste
B) lived / have wasted
C) have been living / wasted
D) am living / have been wasting
E) was living / am wasting

10. In the USA, the twenty largest newspaper chains _____ for almost half of the circulation, reflecting a trend that _____ in the 1970s.
A) account / started
B) were accounting / start
C) has accounted / was starting
D) accounted / is starting
E) accounts / has started

11. Clean snow _____ as much as 87 percent of the sunlight that _____ on it.
A) is reflecting / shone
B) has reflected / was shining
C) reflected / is shining
D) was reflected / has shone
E) reflects / shines

12. More than two hundred people _____ the tower when the bomb _____ in one of the dustbins.
A) have visited / was exploding
B) were visiting / exploded
C) visited / has exploded
D) are visiting / is exploding
E) visit / has exploded

13. Because you _____ half of the ingredients as I _____ dinner, you probably aren’t hungry at all now.
A) were eating / have prepared
B) have eaten / prepared
C) have been eating / prepare
D) ate / was preparing
E) eat / have been preparing

14. She _____ strictly since Christmas and so far she _____ eight kilos.
A) was dieting / was losing
B) dieted / loses
C) diets / is losing
D) is dieting / lost
E) has been dieting / has lost

15. Cindy’s family _____ chains in this area for over three centuries and now her father _____ this traditional craft at the county museum twice a day as well.
A) are making / is demonstrating
B) have made / has demonstrated
C) made / was demonstrating
D) were making / demonstrated
E) have been making / demonstrates

16. He _____ to unlock the door to his flat because the telephone _____ .
A) was hurrying / rang
B) hurries / has been ringing
C) hurried / was ringing
D) is hurrying / rings
E) has hurried / has rung

17. There _____ economies since the dawn of civilization, but as a field of study, economics _____ only recently.
A) were / was developing
B) have been / has developed
C) are / has been developing
D) were / is developing
E) have been / develops

18. John Deere _____ his farm machinery business, which _____ tractors today, in the 19th century.
A) founds / still produced
B) has founded / is still producing
C) was founding / was still producing
D) founded / still produces
E) is founding / is still produced

19. I _____ my French lately; consequently, I _____ more and more of it.
A) am not practising / forget
B) haven’t been practising / am forgetting
C) don’t practice / have forgotten
D) wasn’t practising / forgot
E) didn’t practice / was forgetting

20. The old lady’s health _____ day by day until she _____ smoking.
A) was deteriorating / gave up
B) is deteriorating / gives up
C) deteriorated / has given up
D) deteriorates / is giving up
E) has deteriorated / was giving up

21. The managing director _____ Sid to sales manager and ever since, he _____ everybody around.
A) promoted / has been bossing
B) promotes / bosses
C) has promoted / is bossing
D) is promoting / was bossing
E) was promoting / has bossed

22. Problems with the hotel, coupled with this awful weather, _____ our holiday miserable, so we _____ before the scheduled time.
A) have made / have left
B) were making / leave
C) make / left
D) are making / are leaving
E) made / were leaving

23. The fact that more people _____ ozone-friendly products nowadays _____ that the media can positively increase public awareness.
A) have used / was showing
B) used / has shown
C) use / has been showing
D) were using / showed
E) are using / shows

24. My sister _____ from severe back aches lately and I think it’s because, last month, she _____ to work in a shop where she has to pick up heavy things.
A) is suffering / has started
B) suffers / was starting
C) has been suffering / started
D) suffered / is starting
E) was suffering / start

25. Though she _____ dancing, Sonia _____ to the disco with her friends the previous night just in order to be with them in a different atmosphere.
A) hasn’t like / has gone
B) doesn’t like / went
C) didn’t like / is going
D) doesn’t like / goes
E) didn’t like / is going

William Shakespeare – Top 1000 Questions asked in TGT/PGT English Exams

Hi Students,

Here are the video discussions of mostly asked MCQs from William Shakespeare in different English Literature Exam. In DSSSB / KVS / NVS / UP TGT-PGT English Examination few authors like Shakespeare, Wordsworth, Galsworthy, Milton etc. are most important. These free video classes are part of our Free English Coaching for teaching recruitment exams.

Watch and give your feedback in comment box, also let me know what topic next you want.

#tgtpgtenglishclasses #mcqsonwilliamshakespeare #freeenglishclasses #englishbyruchimam #englishliteraturequestions #uptgtenglishpreparation #uppgtenglishpreparation #dsssbpgtenglishsyllabus #dsssbtgtenglishclasses #dssbtgtpgtenglish #chandrainstituteenglishclasses #englishclassesadda247 #exampurenglishclass #byjutgtpgtenglish

Basic Grammar – Quiz 01

Download English E Classes App to solve this practice set in Online Test mode.

Read the question and select the most appropriate answer:

1. Hello, what __ your name?
A) is
B) are
C) am
D) be

2. __ name is John. And my __ is Johnson.
A) Your / surname
B) My / surname
C) I / surname
D) I / name

3. My name is Lisa. __ Lisa Peterson.
A) My am
B) I is
C) I am
D) I

4. __ name is Apple. __ Ann Apple.
A) His / She
B) His / He’s
C) Her / She’s
D) His / His

5. “Where __ John from?” “__ from the US.”
A) is / He’s
B) is / His
C) am / He’s
D) is / She’s

6. __ are you from? Japan.
A) What
B) Who
C) Where
D) When

7. Where __ you __ ?
A) is / from
B) are / in
C) are / is
D) are / from

8. __ from Spain. I’m Rodriguez .
A) I’m
B) He’s
C) You’re
D) She’s

9. Pierre is a French boy. __ from __ .
A) He’s / France
B) His’s / French
C) His / France
D) He / France

10. Lisa and Max are Americans. __ from U.S.A.
A) There
B) Their
C) They’re
D) Their’re

11. “What __ their __?”
“Alexander and Philip.”

A) are/name
B) is / name
C) is / names
D) are / names

12. I __ 22 years old, but Andrew __ 20.
A) am / am
B) are / am
C) am / is
D) are / are

13. Mark__ 19, but Brian and Denis __ 26 and 28.
A) is / are
B) are / is
C) are / are
D) am / are

14. “What __ this?” “It’s __ umbrella.”
A) are / a
B) is / a
C) is / an
D) its / an

15. Oxford is __ English university.
A) an
B) the
C) a
D) no article

16. Toyotas __ Japanese __ .
A) is a / car
B) is / car
C) are / cars
D) is / cars

17. “What is __ ?”
“She is a bank manager.”

A) his job
B)she job
C) he job
D) her job

18. 0/2/11/18/20 Find the correct alternative.
A) oh / twelve / eighteen / twenty
B) zero / two / one-one / eighteen / twenty
C) zero / two / eleven / eighteen / twenty
D) zero / two / eleven / eighty / twenty

19. “How old is your aunt?”
“__ is 29.”

A) She
B) He
C) She’s
D) He’s

20. “Where __ she from?” “She __ from Japan.”
A) are / is
B) is / is
C) is / am
D) are / are

21. This __ my friend. __ name’s Richard.
A) are / His
B) is / My
C) is / His
D) his / His

22. They __ Lisa and Max. They __ from the USA.
A) is / is
B) are / is
C) are / are
D) is / is

23. “What is __ name?” “My name’s Carlos.”
A) his
B) her
C) your
D) my

24. This is my sister. __ name is Laura.
A) His
B) My
C) Her
D) Its

25. I have __ brother. __ name is David
A) an / His
B) a / Her
C) a / His
D) no article / His

26. Hello! My __ Maria. I __ Mexico.
A) name is / from am
B) is name / from am
C) name is / am from
D) name am / is from

27. Is Catherine __ sister?
A) he
B) you
C) your
D) yours

28. We __ students.
A) are a
B) is
C) are
D) am

29. I __ student.
A) is / an
B) am / no article
C) am / a
D) am / the

30. She __ Italy.
A) are from
B) is at
C) is from
D) am from

31. He is __ teacher.
A) a
B) an
C) no article
D) the

32. I live __ a house __ Los Angeles.
A) no article / in
B) in / in
C) in / no article
D) at / in

33. “__ is your phone number?”
“It’s 2229″

A) Where
B) How
C) What
D) Who

34. “__ are you?”
“I’m Alex.”
A) Which
B) How
C) What
D) Who

35. What’s this __ English?
A) none of these
B) in
C) at
D) on

36. Champagne is __ French drink.
A) a
B) the
C) an
D) no article

37. Oxford is __ English university.
A) a
B) an
C) the
D) no article

38. A Mercedes is __ German car.
A) a
B) an
C) the
D) no article

39. English is __ international language.
A) a
B) an
C) the
D) no article

40. Milan is __ Italian city.
A) a
B) an
C) the
D) no article

41. A JVC is __ Japanese camera.
A) a
B) an
C) the
D) no article

42. I have two __ .
A) sister
B) sisters
C) a sister
D) sister’s

43. It’s __ Spanish orange.
A) a
B) an
C) the
D) no article

44. It’s __ green apple.
A) a
B) an
C) the
D) no article

For Quiz Answers / Quiz in PDF Format / 1000+ Grammar based MCQs, check Course Grammar – Practice Questions now. It is a FREE Course

William Shakespeare – A Midsummer Night’s Dream (Practice Questions)

Download English E Classes App to solve this practice set in Online Test mode.

Read the question and select the most appropriate answer:

1. Egeus says that Hermia should marry Demetrius because _____.
a. Demetrius is wealthy
b. Hermia is the property of her father and must do as he says
c. Lysander has bewitched Hermia and does not really love her
d. Lysander has a lower status in society than Demetrius
e. b and c are true

2. According to Theseus, Hermia’s options include all but the following:_____.
a. join a convent
b. marry Lysander
c. marry Demetrius
d. be put to death
e. obey her father

3. Theseus tells Hermia that she should view her father _____.
a. as a worthy gentleman
b. as a god
c. as someone to guide her in life
d. as a supreme ruler
e. c and d are true

4. Lysander and Hermia name all but the following as things which can destroy love: _____.
a. difference in age
b. the influence of friends
c. illness
d. the fickleness of youth
e. death

5. Lysander and Hermia view love in this way: _____.
a. “as long lasting as the stones in the earth”
b. “momentary as a sound”
c. “as powerful as lightning”
d. “as sweet as golden honey”
e. “as all-consuming as the jaws of darkness”

6. Bottom would like to enact all of the following roles, except: _____.
a. Phoebus
b. Hercules
c. Thisby
d. the lion
e. none of the above

7. The artisans do not want Bottom to play the lion because _____.
a. they will all be hanged
b. he will forget his lines
c. he will roar too loudly and frighten the ladies
d. they will have no one to play Pyramus
e. a and c are true

8. Oberon and Titania’s fight began because _____.
a. Titania accused Oberon of infidelity
b. Titania is angry because Oberon used his magic against her
c. Oberon wants Titania to give him her adopted boy
d. Oberon accused Titania of loving Theseus
e. a and d are true

9. Titania and Oberon’s fight causes all of the following to happen, except: _____.
a. the corn rots in the fields
b. the rivers run dry
c. livestock dies of disease
d. the seasons alter
e. people no longer play rustic games outdoors

10. Demetrius tells Helena not to follow him because _____.
a. he does not love her
b. it is immodest of her to go out at night
c. he hates her and will abandon her
d. it is not safe for her to go into the woods at night
e. all of the above

11. Oberon wants to use the magical juice of the pansy because _____.
a. he wants to make Titania his slave
b. he feels sorry for Helena
c. he wants to make Titania fall in love with something beastly
d. b and c are true
e. all of the above

12. Puck makes a mistake in fulfilling Oberon’s orders because _____.
a. Lysander is wearing Athenian garments
b. he is a mischievous sprite and wants to trick Oberon
c. Lysander and Hermia are sleeping apart and Puck believes Lysander is scorning Hermia
d. he accidentally puts the potion on Demetrius’s eyes
e. a and c are true

13. The results of Puck’s mistake are all but the following: _____.
a. Hermia is abandoned by Lysander
b. Demetrius now loves Helena again
c. Helena thinks she is being mocked by Lysander
d. Lysander loves Helena
e. Lysander hates Hermia

14. The artisans find all of the following problems in their play, except: _____.
a. the lion may not be believable
b. Pyramus must draw his sword to kill himself
c. they must have a wall for Pyramus and Thisby to whisper through
d. they do not know how to represent moonlight
e. the ladies might become frightened

15. The artisans’ solutions for these problems show that _____.
a. they have no creativity
b. they follow whatever Bottom says
c. they do not understand the importance of illusion in theater
d. they think the nobles are simpleminded people
e. c and d are true

16. When Titania expresses her love for Bottom, Bottom says _____.
a. they shall be married
b. that she has little reason to love him
c. that since she loves him, she should serve him
d. that he has always loved her, too
e. none of the above

17. When she discovers that Lysander is gone, Hermia believes _____.
a. Demetrius killed him
b. he no longer loves her
c. the fairies have stolen him
d. he has been lying about his love for her
e. none of the above

18. Once the fairies have charmed him, Demetrius says of Hermia that _____.
a. she is a “goddess, nymph, perfect, divine!”
b. “My heart to her but as guest-wise sojourned, and now to Helen is it home returned”
c. “I had no judgment when to her I swore”
d. he is “pierc’d through the heart with her stern cruelty”
e. all of the above

19. As a result of the fairies’ intervention, all of the following misunderstandings occur, except: _____.
a. Hermia believes Helena has plotted to steal Demetrius
b. Helena believes Hermia is conspiring against her
c. Hermia thinks Lysander and Demetrius are making fun of Helena
d. Demetrius believes that Lysander is mocking Helena
e. a and d are true

20. Puck does all of the following to restore order, except: _____.
a. he removes the ass’s head from Bottom
b. he anoints Lysander’s eyes again
c. he anoints Helena’s eyes to make her realize how badly Demetrius treats her
d. he takes the spell off Titania
e. he leads Lysander and Demetrius away from each other

21. When Theseus and his party discover the lovers asleep in the woods, Theseus decides that ____.
a. the law must be honored and order restored
b. they all should go hunting to celebrate his marriage
c. they should have a triple wedding
d. although he is angry that they defied him, he will forgive the young lovers
e. c and d are true

22. Philostrate’s opinion of the artisans’ play is that _____.
a. it is too tragic for the occasion
b. the only good reason to watch it is that the artisans are sincere and want to please
c. it is too long
d. the only reason to see it would be to have a good laugh
e. a and d are true

23. During the presentation of the play, the nobles _____.
a. snicker to themselves
b. make snide comments out loud and interrupt the actors
c. laugh good-naturedly
d. are annoyed and snobbishly refuse to let the artisans finish
e. all of the above

24. The artisans commit all of the following blunders, except: _____.
a. the actor playing the wall accidentally trips and falls on Thisby
b. Quince accidentally insults the nobles in his prologue
c. the actor playing Moonshine flees the stage
d. Pyramus continues talking after he is supposedly dead
e. all of the above

25. In his final soliloquy, Puck presents the following view of the theater: _____.
a. it often involves offensive behavior
b. it can teach us lessons about life
c. it involves illusions and visions and should not be taken seriously
d. it has no more importance than a dream
e. c and d are true



Answers:

1-e, 2-b, 3-b, 4-d, 5-b, 6-a, 7-e, 8-c, 9-b, 10-e, 11-d, 12-e, 13-b, 14-a, 15-c, 16-b, 17-a, 18-b, 19-a, 20-c, 21-c, 22-d, 23-b, 24-a, 25-e

John Milton – Sonnet 19 / On His Blindness (Summary)

Download English E Classes App to get complete study material on John Milton.

Summary of the Poem

“On His Blindness is a sonnet written by John Milton, an acclaimed seventeenth century English poet. As a sonneteer, Milton widened the range of the sonnet and revived the classical or the Petrarchan sonnet from, falling into parts: the first, an octave (eight lines) rhyming abba abba, reveals the poet’s fears and complaints; and the second, a sestet (six lines) rhyming cde cde, teaches us total submission to God’s design.

This poem was written in 1655; three years after Milton become completely blind, and was marked by a brooding sense of despondency arising out of his blindness. It was written when Milton was in his forty-fourth year. The poem can be divided into two parts. In the first half of the poem, he expresses his sadness at the loss of his eye-sight. He finds himself alone in this dark and wide world. God has given him the talent of writing poetry. This gift is lying useless within.

He is expressing his unhappiness about the fact that the best part of his life would go waste without producing any work of creative importance. It is like death for him to hide his talent. He fears that God will rebuke him for not using his talent because he want to serve God with this gift. He grumbles against God and he, thus, raises the question of the justness of God’s ways to man in relation to his own loss of sight. He foolishly asks himself whether God demands work from him although the God has made him blind. Thus the first half of the poem reflects the poet’s mood of sadness and murmuring.

However, the second part of the poem expresses Milton’s feeling of resignation and his undiminished faith in God’s justice. He accepts total submission to the will of God. The poet’s inner faith consoles him and stops his murmur. He realizes that God does not need anyone’s praise or work. Those who bear the duties given by God served him best. God only want complete faith in him. Those who patiently serve God and wait for his orders are also his true servants. The sonnet teaches us to be content with our lot in life and also that it is man’s duty to stand in readiness to serve God without any complaint or protest.


Reference to the Context

Stanza 1

When I consider how my light is spent,
Ere half my days, in this dark world and wide,
And that one Talent which is death to hide
Lodged with me useless, though my Soul more bent
To serve therewith my Maker, and present
My true account, lest he returning chide;

These lines quoted above have been taken from the poem ‘On His Blindness’ written John Milton. It was written in 1655 three years after Milton became completely blind. This sonnet is marked by a brooding sense of despondency arising out of his blindness. He feels sad that he will not be able to serve the God with his talent of writing poetry.

In this poem Milton is very unhappy and feels sad because he became completely blind when he was in his forty-fourth year. He is left alone in this dark and vast world and this condition intensifies a blind man’s feeling of helplessness. God had given him the talent of writing poetry. But this gift is lying useless with him as God has made him blind. He feels that it is like soul killing for him to hide his talent of writing poetry. He is ready to serve God with his talent and present his true account. But he feels unable to do so due to his blindness. He fears that God will rebuke him for not using this gift. Thus these lines show Milton’s lament on his untimely loss of sight.


Stanza 2

“Doth God exact day-labour, light denied?”
I fondly ask. But patience, to prevent
That murmur, soon replies, “God doth not need
Either man’s work or his own gifts; who best
Bear his mild yoke, they serve him best.

These lines quoted above have been taken Milton’s sonnet ‘On His Blindness’. Here the poet is expressing his unhappiness and sadness at the loss of his eye-sight and laments that the best part of his life would go waste without producing any work of creative importance.

Milton is very sad at the loss of his eye-sight. He grumbles and in helpless anguish asks foolishly whether God could be so unjust as to expect active service even from a blind man. But then poet’s patience consoles his needling anguish. It tells him god is the master of this universe and he does not need either man’s work or the return of his gifts. Countless angels are engaged in God’s active service and carry our his orders submissively all over the world. Those who patiently bear the duties given by God are his true servants. These lines show Milton’s undiminished faith in God and his ways or Justice.


Stanza 3

His state is Kingly.
Thousands at his bidding speed
And post o’er Land and Ocean without rest:
They also serve who only stand and wait.”

These lines quoted above have been taken from the sonnet ‘On His Blindness’ written by Milton. In this poem the poet expresses his sadness at his blindness. He grumbles against God. But his patience and unshaken faith in Gods justice consoles him.

Milton’s patience calms him and tells him that God is the benign creator of the universe. He does not need man’s work. God is like a great king. Thousands of angels are at his service. They rush over land and ocean without rest in order to carryout his commands. But some angels do not work. They stand and only wait for his orders. They are also his best servant. He is consoled by the realisation that God is best served not through worldly attainments but through sincere devotion. At the end of the poem the poet signifies patience, devotion and submission to God by mentioning the phrase ‘stand and wait’.


Question-Answer

Q1. Comment on the two different moode of the poets as revealed by the sonnet.
Ans. “On His Blindness is a sonnet written by John Milton, an acclaimed seventeenth century English poet. As a sonneteer, Milton widened the range of the sonnet and revived the classical or the Petrarchan sonnet from, falling into parts: the first, an octave (eight lines) rhyming abba abba, reveals the poet’s fears and complaints; and the second, a sestet (six lines) rhyming cde cde, teaches us total submission to God’s design.
This poem was written in 1655; three years after Milton become completely blind, and is marked by a brooding sense of despondency arising out of his blindness. It was written when Milton was in his forty-fourth year. The poem can be divided into two parts. In the first half of the poem, he expresses his sadness at the loss of his eye-sight. He finds himself alone in this dark and wide world. God has given him the talent of writing poetry. This gift is lying useless within. He is expressing his unhappiness about the fact that the best part of his life would go waste without producing any work of creative importance. It is like death for him to hide his talent. He fears that God will rebuke him for not using his talent because he wants to serve God with this gift. He grumbles against God and he, thus, raises the question of the justness of God’s ways to man in relation to his own loss of sight. He foolishly asks himself whether God demands work from him although the God has made him blind. Thus the first half of the poem reflects the poet’s mood of sadness and murmuring.
However, the second part of the poem expresses Milton’s feeling of resignation and his undiminished faith in God’s justice. He accepts total submission to the will of God. The poet’s inner faith consoles him and stops his murmur. He realises that God does not need anyone’s praise or work. Those who bear the duties given by God serve him best. God only wants complete faith in him. Those who patiently serve God and wait for his orders are also his true servants. The sonnet teaches us to be content with our lot in life and also that it is man’s duty to stand in readiness to serve God without any complaint or protest.

Q2. How does the poet justify the ways of God to man in the sonnet “On His Blindness”?
Ans. This poem teaches us that we should have complete faith in the ways of God. The poet expresses this idea through his personal experience. He became completely blind when he was in forty-fourth year. He got the feeling of helplessness and a sense of despondency arising out of his blindness. In a better mood, Milton is inclined to think of God as a hard taskmaster. He feels that God will rebuke him for not using his gift of writing poetry. He grumbles against God for making him blind.
But then Milton gets a feeling of resignation and complete faith in God’s justice. He accepts total submission to the will of God. His inner faith consoles him. It tells him that God does not need man’s work. Nor does he want the return of his own gifts. Those who accept God’s will are his true servants. God is like a great king. Thousand of angles are busy in carrying out his orders. But those are also his best servants who only stand and wait for his orders.
Thus the sonnet teaches and justifies the ways of God to man and conveys the moral idea that we should accept God’s will cheerfully. The poet is consoled by the realization that God is best served not through worldly attainments but through sincere devotion. In the end the poet signifies patience, devotion and submission of God.

Q3. Does optimism of the last two lines naturally evolve out of the poem?
Ans. John Milton was a religious poet. His poem “On His Blindness” also contains a moral. It teaches us to have complete and unshaken trust in God. The real service of God is to have complete faith in him. God is like a great king, the master of universe. Countless angles are engaged in God’s active service and carry out his orders submissively all over the world. They rush over land and ocean without rest in order to carry out his orders. But some angels do not work. They just stand near his throne and wait for his orders. They are also ready to obey his orders. Readiness to do some work is as good as actually doing it. Milton believes that those who have patience, complete devotion, and submission in the ways of God are also as good as those who are actually serving him.
Thus we see that the optimism of the last two lines develops naturally out of the poem. The poet believes that standing in readiness to serve God without any complaint or protest is as good actually serving God.

Q4. How does Milton regret the loss of his ‘light’?
Ans. Milton had become completely blind in the middle of his life. God had given him one precious talent, the talent of writing poetry. But this talent is now lying useless with him. It is like death for him to hide his talent and he fears that God will rebuke him for not using this gift of writing poetry. But then a doubt enters his mind. He foolishly murmurs whether God accepts work from a man whom he has made blind. He finds himself alone in this dark and wide world it intensifies a blind man’s feeling of helplessness.

Q5. Describe the Italians sonnet and state whether the sonnet “On His Blindness” follows the Italian pattern or not?
Ans. A sonnet is a lyrics poem written in a single stanza, which consists of fourteen iambic pentameter lines linked by an intricate rhyme scheme. They sonnet is written in the Italian/Petrarchan form, falling in two parts. The first part of eight lines is called an octave (8 lines) and the next part of six lines is called sestet. The rhyme scheme of the octave is abba abba and reveals the poet’s fears and complaints. The second, a sestet is having the rhyme pattern of cde cde and teaches us total submission of God is design.

Q6. How does Patience forestall the poet’s anguish?
Ans. Milton’s undiminished faith in God’s justice consoles raised doubts. It tells him that God is like a great king, the master of the universe. Countless angels are engaged in God’s active service and carry out his orders submissively all over the world. Patience silences the poet’s needling anguish. God being the begin creator of universe, does not need man’s work, nor does he need a return for his own gifts. God is a kind master. Those persons who submit to the will of God are his best servants.

Q7. State examples of metaphor and personification in the poem.
Ans.: The poet uses a number of metaphors. Here “light” stand for the poet’s eyesight which he has lost in the middle of his life. The ‘maker’ is the almighty God. The ‘mild yoke’ implies the gentle control of God that demands is no more than obedience and a desire to serve him. The poet also makes the use of personification in the poem. He personifies patience. Here patience silences the poet’s needling anguish and consoles the poet.

Geoffrey Chaucer – Canterbury Tales (Practice Questions)

Download English E Classes App to solve this practice set in Online Test mode.

1. What is the first Canterbury Tale?
a) The Reeve’s Tale
b) The Knight’s Tale
c) The Miller’s Tale
d) The Cook’s Tale

2. Which tale in the first fragment seems to be unfinished?
a) The Reeve’s Tale
b) The Miller’s Tale
c) The Knight’s Tale
d) The Cook’s Tale

3. Which tale tells the story of Symkyn the miller?
a) The Shipman’s Tale
b) The Reeve’s Tale
c) The Miller’s Tale
d) The Wife of Bath’s Tale

4. Which characters are in love with Alison in the Miller’s Tale?
a) Gervase and Nicholas
b) Absolon and Nicholas
c) John, Absolon and Nicholas
d) Absolon and Gervase

5. What is the name of the carpenter in the Miller’s Tale?
a) Fred
b) John
c) Absolon
d) Nicholas

6. Who farts in Absolon’s face?
a) Alison
b) John
c) Gervase
d) Nicholas

7. Who cries out “Water” because their arse has been branded with a hot iron?
a) Alison
b) John
c) Absolon
d) Nicholas

8. What is the genre of tales to which the Miller’s Tale might belong?
a) prose poem
b) romance
c) modernist narrative
d) fabliaux

9. Which two characters are thought to be indistinguishable from each other in the Knight’s Tale?
a) Arcite and Palamon
b) Arcite and Theseus
c) Theseus and Hippolyta
d) Theseus and Palamon

10. Who dies at the end of the Knight’s Tale?
a) Arcite
b) Hippolyta
c) Palamon
d) Theseus

11. Who are Arcite and Palamon in love with?
a) Emelye
b) Each other
c) Absolon
d) Theseus

12. How many husbands has the Wife of Bath had?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

13. The Wife of Bath’s first name is…
a) Bertha
b) Alison
c) Absolon
d) She isn’t given a first name, just “the Wife”

14. The Wife of Bath’s fifth husband is named…
a) Jankin
b) Absolon
c) January
d) Theseus

15. The Wife of Bath suffers, a little, from which ailment…
a) blindness
b) leprosy
c) deafness
d) muteness

16. What does the Wife use as a bargaining tool?
a) Sex
b) Food
c) Sleep
d) Money

17. The Wife of Bath claims to hate…
a) men
b) eating
c) clerks and glossing
d) cattle

18. In the General Prologue, which character is swathed in ten pounds of cloth?
a) The Miller
b) The Wife of Bath
c) The Reeve
d) The Summoner

19. Which two characters are sometimes read as a homosexual couple?
a) Chaucer and the Reeve
b) The Friar and the Summoner
c) The Summoner and the Pardoner
d) The Miller and the Reeve

20. Chaucer is…
a) a character in the pilgrimage, and the author of the work as a whole
b) an imaginary character in the pilgrimage
c) not the writer of the Canterbury Tales
d) not mentioned within the text of the Tales

21. Which pilgrim throws a book into the fire?
a) The Miller
b) The Wife of Bath
c) The Shipman
d) The Reeve

22. What does the Man of Law refuse to tell a tale about?
a) blackmail
b) incest
c) murder
d) Christians

23. Who interrupts the Parson just before he is to tell his tale?
a) The Shipman
b) The Reeve
c) The Manciple
d) The Summoner

24. The Cook’s real name is
a) Geoffrey Chaucer
b) Roger of Ware
c) Roger Warren
d) Harry Bailly

25. The Host’s name is
a) Geoffrey Chaucer
b) Harry Bailey
c) Roger of Ware
d) Roger Warren


Answers:

1-b, 2-d, 3-b, 4-c, 5-b, 6-d, 7-d, 8-d, 9-a, 10-a, 11-a, 12-d, 13-b, 14-a, 15-c, 16-a, 17-c, 18-b, 19-c, 20-a, 21-b, 22-b, 23-a, 24-b, 25-b

English Comprehension : Passage 4

Download English E Classes App to solve this passage in Online Test mode.

Read the following passage and select the most appropriate option.

Passage 4

The Lewis and Clark expedition, sponsored by President Jefferson, was the most important official examination of the high plains and the Northwest before the War of 1812. The President’s secretary, Captain Meriwether Lewis, had been instructed to “explore the Missouri River, and such principal streams of it as, by its course and communication with the waters of the Pacific Ocean …may offer her most direct and practicable water communication across the continent, for the purposes of commerce.” Captain William Clark, the younger brother of famed George Rogers Clerk, was invited to share the command of the exploring party.

Amid rumors that there were prehistoric mammoths wandering around the unknown region and that somewhere in its wilds was a mountain of rock salt 80 by 45 miles in extent, the two captains set out. The date was May 14, 1804. Their point of departure was the mouth of the Wood River, just across the Mississippi from the entrance of the Missouri River. After toiling up the Missouri all summer, the group wintered near the Mandan villages in the center of what is now North Dakota. Resuming their journey in the spring of 1805, the men worked their way along the Missouri to its source and then crossed the mountains of western Montana and Idaho. Picking up a tributary of the Columbia River, they continued westward until they reached the Pacific Ocean, where they stayed until the following spring.

Lewis and Clark brought back much new information, including the knowledge that the continent was wider than originally supposed. More specifically, they learned a good deal about river drainages and mountain barriers. They ended speculation that an easy coast-to-coast route existed via the Missouri-Columbia River systems, and their reports of the climate, the animals and birds, the trees and plants, and the Indians of the West – though not immediately published – were made available to scientists.

1. With what topic is the passage primarily concerned?
(A) The river systems of portions of North America.
(B) Certain geological features to the North American continent.
(C) An exploratory trip sponsored by the United States government.
(D) The discovery of natural resources in the United States.

2. According to the passage, the primary purpose of finding a water route across the continent was to
(A) gain easy access to the gold and other riches of the Northwest
(B) become acquainted with the inhabitants of the West.
(C) investigate the possibility of improved farmland in the West.
(D) facilitate the movement of commerce across the continent

3. The river Meriwether Lewis was instructed to explore was the
(A) Wood
(B) Missouri
(C) Columbia
(D) Mississippi

4. According to the passage, the explorers spent their first winter in what would become
(A) North Dakota
(B) Missouri
(C) Montana
(D) Idaho

5. The author states that Lewis and Clark studied all of the following characteristics of the explored territories EXCEPT
(A) mineral deposits
(B) the weather
(C) animal life
(D) native vegetation

6. The phrase “Picking up” in the second paragraph could best be replaced by which of the following?
(A) Searching for
(B) Following
(C) Learning about
(D) Lifting

7. It can be inferred from the passage that prior to the Lewis and Clark expedition the size of the continent had been
(A) of little interest
(B) underestimated
(C) known to native inhabitants of the West
(D) unpublished but known to most scientists

8. Where in the passage does the author refer to the explorers’ failure to find an easy passageway to the western part of the continent?
(A) Paragraph 1
(B) First half of Paragraph 2
(C) Second half of Paragraph 2
(D) Paragraph 3


Answers:

1-C, 2-D, 3-B, 4-A, 5-A, 6-B, 7-B, 8-D

English Comprehension : Passage 3

Download English E Classes App to solve this passage in Online Test mode.

Read the following passage and select the most appropriate option.

Passage 3

The preservation of embryos and juveniles is rare occurrence in the fossil record. The tiny, delicate skeletons are usually scattered by scavengers or destroyed by weathering before they can be fossilized. Ichthyosaurs had a higher chance of being preserved than did terrestrial creatures because, as marine animals, they tended to live in environments less subject to erosion. Still, their fossilization required a suite of factors: a slow rate of decay of soft tissues, little scavenging by other animals, a lack if swift currents and waves to jumble and carry away small bones, and fairly rapid burial. Given these factors, some areas have become a treasury of well-preserved ichthyosaur fossils.

The deposits at Holzmaden, Germany, present an interesting case for analysis. The ichthyosaur remains are found in black, bituminous marine shales deposited about 190 million years ago. Over the years, thousands of specimens of marine reptiles, fish, and invertebrates have been recovered from these rocks. The quality of preservation is outstanding, but what is even more impressive is the number of ichthyosaur fossils containing preserved embryos. Ichthyosaurs with embryos have been reported from 6 different levels of the shale in a small area around Holzmaden, suggesting that a specific site was used by large numbers of ichthyosaurs repeatedly over time. The embryos are quite advanced in their physical development; their paddles, for example, are already well formed. One specimen is even preserved in the birth canal. In addition, the shale contains the remains of many newborns that are between 20 and 30 inches long.  

Why are there so many pregnant females and young at Holzmaden when they are so rare elsewhere? The quality of preservation is almost unmatched, and quarry operations factors do not account for the interesting question of how there came to be such a concentration of pregnant ichthyosaurs in a particular place very close to their time of giving birth.

1. The passage supports which of the following conclusions?
(A) Some species of ichthyosaurs decayed more rapidly than other species.
(B) Ichthyosaur newborns are smaller than other newborn marine reptiles.
(C) Ichthyosaurs were more advanced than terrestrial creatures.
(D) Ichthyosaurs may have gathered at Holzmaden to give birth.

2. The word ‘they’ in first paragraph refers to
(A) skeletons
(B) scavengers
(C) creatures
(D) environments

3. All are mentioned as factors that encourage fossilization EXCEPT the
(A) speed of burial
(B) conditions of the water
(C) rate at which soft tissues decay
(D) cause of death of the animal.

4. Which of the following is true of the fossil deposits discussed in the passage?
(A) They include examples of newly discovered species.
(B) They contain large numbers of well-preserved specimens
(C) They are older than fossils found in other places
(D) They have been analyzed more carefully than other fossils.

5. The word ‘outstanding’ in paragraph 2 is closest in meaning to
(A) extensive
(B) surprising
(C) vertical
(D) excellent

6. The word ‘site’ in second paragraph is closest in meaning to
(A) example
(B) location
(C) development
(D) characteristic

7. Why does the author mention the specimen preserved in the birth canal (paragraph 2)?
(A) To illustrate that the embryo fossils are quite advanced in their development
(B) To explain why the fossils are well preserved
(C) To indicate how the ichthyosaurs died
(D) To prove that ichthyosaurs are marine animals.

8. The word ‘they’ in last paragraph refers to
(A) pregnant females and young
(B) quarry operations
(C) the value of the fossils
(D) these factors

9. The phrase ‘account for’ in paragraph 3 is closest in meaning to
(A) record
(B) describe
(C) equal
(D) explain

10. Which of the following best expresses the relationship between the first and second paragraphs?
(A) The first paragraph describes a place while the second paragraph describes a field of study.
(B) The first paragraph defines the terms that are used in the second paragraph.
(C) The second paragraph describes a specific instance of the general topic discussed in the first paragraph.
(D) The second paragraph presents information that contrasts with the information given in the first paragraph.

11. Where in the passage does the author mentions the variety of fossils found at Holzmaden?
(A) Line 1
(B) First half of Paragraph 1
(C) First half of Paragraph 2
(D) Second half of Paragraph 2


Answers:

1-D, 2-A, 3-D, 4-B, 5-D, 6-B, 7-A, 8-A, 9-D, 10-C, 11-C

English Comprehension : Passage 2

Download English E Classes App to solve this passage in Online Test mode.

Read the following passage and select the most appropriate option.

Passage 2

Mass transportation revised the social and economic fabric of the American city in three fundamental ways. It catalyzed physical expansion, it sorted out people and land uses, and it accelerated the inherent instability of urban life. By opening vast areas of unoccupied land for residential expansion, the omnibuses, horse railways, commuter trains, and electric trolleys pulled settled regions outward two to four times more distant from city centers than they were in the premodern era. In 1850, for example, the borders of Boston lay scarcely two miles from the old business district; by the turn of the century the radius extended ten miles. Now those who could afford it could live far removed from the old city center and still commute there for work, shopping, and entertainment. The new accessibility of land around the periphery of almost every major city sparked an explosion of real estate development and fueled what we now know as urban sprawl. Between 1890 and 1920, for example, some 250,000 new residential lots were recorded within the borders of Chicago, most of them located in outlying areas. Over the same period, another 550,000 were plotted outside the city limits but within the metropolitan area. Anxious to take advantage of the possibilities of commuting, real estate developers added 800,000 potential building sites to the Chicago region in just thirty years – lots that could have housed five to six million people.

Of course, many were never occupied; there was always a huge surplus of subdivided, but vacant, land around Chicago and other cities. These excesses underscore a feature of residential expansion related to the growth of mass transportation: urban sprawl was essentially unplanned. It was carried out by thousands of small investors who paid little heed to coordinated land use or to future land users. Those who purchased and prepared land for residential purposes, particularly land near or outside city borders where transit lines and middle-class inhabitants were anticipated, did so to create demand as much as to respond to it. Chicago is a prime example of this process. Real estate subdivision there proceeded much faster than population growth.

1. With which of the following subjects is the passage mainly concerned?
(A) Types of mass transportation.
(B) Instability of urban life.
(C) How supply and demand determine land use.
(D) The effects of mass transportation on urban expansion.

2. The author mentions all as effects of mass transportation on cities EXCEPT
(A) growth in city area
(B) separation of commercial and residential districts.
(C) Changes in life in the inner city.
(D) Increasing standards of living.

3. The word ‘vast’ in the first paragraph is closest in meaning to
(A) large
(B) basic
(C) new
(D) urban

4. The word ‘sparked’ in the first paragraph is closest in meaning to
(A) brought about
(B) surrounded
(C) sent out
(D) followed

5. Why does the author mention both Boston and Chicago?
(A) To demonstrate positive and negative effects of growth.
(B) To show that mass transit changed many cities.
(C) To exemplify cities with and without mass transportation.
(D) To differentiate between city and village

6. The word ‘potential’ in the first paragraph is closest in meaning to
(A) certain
(B) popular
(C) improved
(D) possible

7. The word ‘many’ in paragraph 2 refers to
(A) people
(B) lots
(C) years
(D) developers

8. According to the passage, what was one disadvantage of residential expansion?
(A) It was expensive.
(B) It happened too slowly.
(C) It was unplanned.
(D) It created a demand for public transportation.

9. The author mentions Chicago in the second paragraph as an example of a city
(A) that is large
(B) that is used as a model for land development
(C) where land development exceeded population growth
(D) with an excellent mass transportation system.


Answers:

1-D, 2-D, 3-A, 4-A, 5-B, 6-D, 7-B, 8-C, 9-C

English Vocabulary – Sentence Completion 1

Download English E Classes App to attempt this practice set in Online Test mode.

Read the sentences and select the correct option.

Sentence Completion

1. She hadn’t eaten all day, and by the time she got home she was _____ .
a. blighted
b. confutative
c. ravenous
d. ostentatious
e. blissful

2. The movie offended many of the parents of its younger viewers by including unnecessary _____ in the dialogue.
a. vulgarity
b. verbosity
c. vocalizations
d. garishness
e. tonality

3. His neighbors found his _____ manner bossy and irritating, and they stopped inviting him to backyard barbeques.
a. insentient
b. magisterial
c. reparatory
d. restorative
e. modest

4. Steven is always _____ about showing up for work because he feels that tardiness is a sign of irresponsibility.
a. legible
b. tolerable
c. punctual
d. literal
e. belligerent

5. Candace would _____ her little sister into an argument by teasing her and calling her names.
a. advocate
b. provoke
c. perforate
d. lamente
e. expunge

6. The dress Ariel wore _____ with small, glassy beads, creating a shimmering effect.
a. titillated
b. reiterated
c. scintillated
d. enthralled
e. striated

7. Being able to afford this luxury car will _____ getting a better paying job.
a. maximize
b. recombinant
c. reiterate
d. necessitate
e. reciprocate

8. Levina unknowingly _____ the thief by holding open the elevator doors and ensuring his escape.
a. coerced
b. proclaimed
c. abetted
d. sanctioned
e. solicited

9. Shakespeare, a(n) _____ writer, entertained audiences by writing many tragic and comic plays.
a. numeric
b. obstinate
c. dutiful
d. prolific
e. generic

10. I had the _____ experience of sitting next to an over-talkative passenger on my flight home from Brussels.
a. satisfactory
b. commendable
c. galling
d. acceptable
e. acute

11. Prince Phillip had to choose: marry the woman he loved and _____ his right to the throne, or marry Lady Fiona and inherit the crown.
a. reprimand
b. upbraid
c. abdicate
d. winnow
e. extol

12. If you will not do your work of your own _____, I have no choice but to penalize you if it is not done on time.
a. predilection
b. coercion
c. excursion
d. volition
e. infusion

13. After sitting in the sink for several days, the dirty, food-encrusted dishes became _____.
a. malodorous
b. prevalent
c. imposing
d. perforated
e. emphatic

14. Giulia soon discovered the source of the _____ smell in the room: a week-old tuna sandwich that one of the children had hidden in the closet.
a. quaint
b. fastidious
c. clandestine
d. laconic
e. fetid

15. After making __ remarks to the President, the reporter was not invited to return to the White House pressroom.
a. hospitable
b. itinerant
c. enterprising
d. chivalrous
e. irreverent

Solve in App and save your performance score – Test link


Answers:

  1. c. Ravenous (adj.) means extremely hungry.
  2. a. Vulgarity (n.) means offensive speech or conduct.
  3. b. Magisterial (adj.) means overbearing or offensively self-assured.
  4. c. Punctual (adj.) means arriving exactly on time.
  5. b. To provoke (v.) is to incite anger or resentment; to call forth a feeling or action.
  6. c. To scintillate (v.) means to emit or send forth sparks or little flashes of light, creating a shimmering effect; to sparkle.
  7. d. To necessitate (v.) means to make necessary, especially as a result.
  8. c. To abet (v.) means to assist, encourage, urge, or aid, usually an act of wrongdoing.
  9. d. Prolific (adj.) means abundantly creative.
  10. c. Galling (adj.) means irritating, annoying, or exasperating.
  11. c. To abdicate (v.) means to formally relinquish or surrender power, office, or responsibility.
  12. d. Volition (n.) means accord; an act or exercise of will.
  13. a. Malodorous (adj.) means having a foul-smelling odor.
  14. e. Fetid (adj.) means having a foul or offensive odor, putrid.
  15. e. Irreverent (adj.) means lacking respect or seriousness; not reverent.